Aşkenaz (İbranice: אַשְׁכֲּנָזִים‎, çoğul. Aşkenazim [ˌaʃkəˈnazim], tekil. [ˌaʃkəˈnazi]) Doğu Avrupa’da yaşayan Musevileri tanımlamak için kullanılan isimdir. Aşkenaz, Ortaçağ İbranicesinde bugünkü Almanya topraklarını tanımlayan sözcüktür. Orta Çağ Avrupasında bu bölgede yaşayan Museviler Aşkenaz adıyla anılmaya başlanmıştır.[2] Aşkenaz Musevilerinin geleneksel dili Almanca ile benzerlik gösteren Yidiş‘tir. II. Dünya Savaşı sırasındaki Holokost (Yahudi Soykırımı) kurbanlarının büyük çoğunluğu Aşkenaz Musevileridir. Günümüzde dünya Yahudi nüfusunun çoğunluğunu Aşkenaz topluluğu oluşturur.

Yahudilerin kökenine ilişkin tartışmalara dair daha bilimsel yaklaşım için Yahudi bir etnik grup olan Aşkenaz Yahudileri’yle ilgili gerçekleştirilen son DNA incelemesi, anaerkil kökenin Avrupa’ya dayandığını ortaya çıkardı. Dahası Doğu Akdeniz ile (Ortadoğu olarak da anılan bölge) yani İsrail, Lübnan, Suriye’nin kimi bölgeleri ve batı Ürdün’le ilişkilendirilen DNA’larının yalnızca yüzde 3’ünün bu bölgeden olan antik atalarla ilişkili olduğu keşfedildi.

11’inci yüzyılda Aşkenaz musevilerinin dünya Yahudi nüfusunun yalnızca yüzde üçünü oluşturduğu; 1931’de ise bu rakamın yüzde 92’ye ulaştığı tahmin edilir. Yahudi Soykırımı ile Aşkenaz Musevilerinin Yahudi nüfusu içerisindeki oranı da düşmüştür. Aşkenaz Musevilerinin kökeni konusunda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Başta Arthur Koestler olmak üzere Hazar Teorisini savunan bilim adamları, 8. yüzyılda Museviliği kabul eden Hazar Türklerinin, Doğu Avrupa Musevilerinin oluşumunda etkili olduğunu belirtmektedir. Bu teoriye göre 11. yüzyılda Hazar İmparatorluğunun çökmesi üzerine Musevi Hazarların Doğu Avrupa’ya yayılarak bugünkü Aşkenaz Musevilerinin etnik temellerini oluşturduğu belirtilir.[3][4][5]

DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.