Bantular ya da Bantu halklarıKamerun‘un doğusundan Orta AfrikaDoğu Afrika ve Güney Afrika‘ya kadar olan Sahraaltı Afrika‘da yaşayan ve Bantu dilini konuşan 300–600 etnik gruptan oluşan halklar. Karşılıklı anlaşılabilirlik kriterine göre 250 Bantu dili vardır[1] ve bu diller Ethnologue ‘a göre 535 ayrı dilden oluşur.[2].

Komşuları

Kuzeyde batıdan doğuya doğru Bantu dışındaki Nijer-Kongo dillerini konuşan halklar, Nil-Sahra dillerinin konuşan halklar ve Afroasya dillerinin konuşan halklarla komşu olan Bantu halkları güneyde Khoisan dillerini konuşan halkları çevreleyerek izole etmişlerdir.

Diller

Bantu dilleri ailesi Afrika‘nın Sahraaltı Afrika denen orta ve güney bölgelerinde yaşayan Bantular tarafından yaygın olarak konuşulan SvahiliZuluÇuanaKongoMongoGonda vb. dillerden oluşur. Bu ailenin en çok tanınan dili KenyaUgandaTanzanya ve Kongo‘da 15 milyon kişi tarafından konuşulan Swahili‘dir.

Bantu Dilleri Orta ve Güney Afrika’da yaşayan kabilelerin konuştukları 400’den fazla dilin bütününe verilen addır. LingalacaLubacaKongocaSwahili (Svahili), PölceSusucaGurcaAkanca Bantu dilleri grubundandır. Aslında Bantu’yu bir dil ailesi olarak adlandırmak yanlış olur, çok farklı kurallar içeren diller de bu grubun bir üyesi olabilir. Bantu bölgede konuşulan dillere verilen genel addır. Bantu sözcüğünün ne anlama geldiği konusunda ortak kabul görmüş bir görüş olmasa da bantu birçok Bantu dilinde insan anlamına gelir.

DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.