Belçikalılar (FlamancaBelgenValoncaBelgesAlmancaBelgier), Batı Avrupa‘da yer alan Belçika‘da yaşayan halktır.

Küçük bir ülke olmasına rağmen Belçika yüzyıllardır Avrupa’daki en büyük çarpışmalarda savaş meydanı oldu.

İspanyol, Alman ve Fransız devletleri denetimine giren bölge 1831’de bağımsız bir devlet statüsüne kavuştu.

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya tarafından işgal edilen Belçika, son 50 yılda hem ekonomisinde hızlı bir atılım yaptı, hem de liberal Avrupa demokrasileri için bir model ülke oldu.

Başkent Brüksel de Avrupa Birliği ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü NATO’nun merkezi olarak dünya siyasetinin önemli merkezlerinden biri oldu.

GENEL BİLGİLER

Nüfus: 10,6 milyon (Birleşmiş Milletler, 2009) Başkent: BrükselYüzölçümü: 30,528 km2 En yaygın diller: Felemenkçe, Fransızca, Almanca En yaygın din: Hıristiyanlık (Anglikan kilisesi) Ortalama ömür: Erkeklerde 77, kadınlarda 83 yıl (BM) Para birimi: 1 Euro = 100 sent Başlıca ihraç ürünleri: Makina vbe elektrikli cihazlar, kimyasal maddeler, motorlu araçlar, metaller, elmas Ortalama yıllık gelir: 44.330 $ (Dünya Bankası, 2008) İnternet uzantısı: .be Uluslararası telefon kodu: +32

Avrupa’nın nüfus yoğunluğu en yüksek ülkelerinden Belçika, 3 bölgeden oluşan federal bir devlet.

Kuzeydeki Flaman bölgesinde resmi dil, aynı zamanda Hollanda’nın da resmi dili olan Felemenkçe (Flamanca veya Hollanda dili de denebilir).

Güneydeki Valonya’da resmi dil Fransızca. Başkent Brüksel’de ise her ikisi de resmi dil statüsünde.

Ayrıca Valon bölgesinde Almanca konuşan yaklaşık 70 bin kişilik bir topluluk var. İtalyan, Faslı ve Türkler de başlıca azınlık toplulukları.

Bölgeler, özellikle eğitim ve kültür alanlarında geniş bir özerkliğe sahip. Bu haklar 1993 anayasasında daha da genişletildi.

Fransızca ve Felemenkçe konuşan toplumlar arasında zaman zaman gerginlik tırmanıyor.

Milliyetçi Felemenk partisi Vlaams Belang, Felemenk bölgesi için bağımsızlık istiyor. Ancak kamuoyu yoklamaları halkın fedarasyonun korunmasından yana olduğunu gösteriyor.

Ülkenin Ruanda, Burundi ve eski adı Zaire olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelerden sömürge dönemlerinden kalan bağları bulunuyor.

Belçika 2003’te, Irak’a karşı ABD öncülüğünde başlatılan savaş ardından, Belçika mahkemelerinin savaş suçu işlediği iddia edilen yabancıları yargılamasına imkan veren tartışmalı bir yasa dolayısıyla uluslararası toplumun ilgi odağı oldu.

Yasa başlangıçta, savaş suçları ve insan hakları ihlalleri söz konusu olduğunda suçun işlendiği yere ve zanlının milliyetine bakılmaksızın Belçika mahkemelerine yargı yetkisi veriyordu.

Bu yasa uyarınca, aralarında İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve üst düzey Amerikalı yetkililerin de aralarında olduğu pek çok üst düzey isim hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen yoğun baskı ardından, yasada değişiklikler yapıldı. Yasa yeni haliyle Belçika mahkemelerine sadece Belçika vatandaşları veya Belçika’da oturma izni olanlar hakkındaki suçlamaları ele alma yetkisi veriyor.

Ülke ayrıca mutfağıyla da dünyaca ünlü. Özellikle çikolata ve bira alanında Belçika önde gelen üreticilerden.

DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.