Esan halkı (Esan: Ẹ̀bhò Ẹ̀sán) Güney Nijerya’nın Esan dilini konuşan etnik bir grubudur. Esan geleneksel olarak tarımcılar, trado-tıp pratisyenleri, paralı savaşçılar ve avcılardır.
Modern Esan ulusunun, çoğunlukla asil ve prensler olan vatandaşların komşu Benin İmparatorluğu’nu kuzeydoğu için terk ettiği 15. yüzyılda düzenlendiğine inanılıyor; orada tanıştıkları yerli halklar arasında eguares adı verilen topluluklar ve krallıklar kurdular. Esanland’da Amahor, Ebelle, Egoro, Ewohimi, Ekekhenlen, Ekpoma, Ekpon, Emu, Ewu, Ewatto, Ewossa, Idoa [4], Ifeku, Igueben, Ilushi, Inyelen, Irrua, Ogwa dahil olmak üzere 35 köklü krallık vardır. , Ohordua, Okalo, Okhuesan, Onogholo, Opoji, Oria, Orowa, Uromi, Udo, Ugbegun, Ugboha, Ubiaja, Urhohi, Ugun, Ujiogba, Ukhun ve Uzea.
Esan Krallıkları genellikle birbirleriyle savaştılar. Savaşlara rağmen, Esans, esas olarak Benin İmparatorluğu’ndan etkilenen homojen bir kültür tuttu. Bununla birlikte, bu krallıklar Eylül 1897’de Benin İmparatorluğu ile birlikte İngiliz İmparatorluğu tarafından sömürgeleştirildi, ancak 1960’da Nijerya İngiliz Sömürge yönetiminden bağımsız hale geldiğinde 63 yıl sonra bağımsızlık kazandı. Bağımsızlıktan sonra Esan halkı iç savaş, yoksulluk ve altyapı eksikliğinden acı çekti.
Esans öncelikle Edo, Urhobo, Owan dili, Isoko ve Etsako ile ilgili Edoid dili olan Esan dilini konuşur. [5] Nijerya’da bölgesel olarak önemli bir dil olarak kabul edilir ve radyo ve televizyonda yayınlanmasının yanı sıra ilkokullarda da öğretilir. Esan dili de Birleşik Krallık Nüfus Sayımında tanınmaktadır. [6] [7]
DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.