Sağlıklı olmak için sağlıklı genlere sahip olmak yetmez. Bir de bunların kendini düzgün ifade etmesi ve vücutta doğru şekilde aktive olması lazım.Yoksa yanlış zamanda gereğinden şiddetli veya zayıf şekilde aktive olan sağlıklı bir gen de kansere yol açabilir. Ancak, DNA testi epigenetiği dikkate almıyor. Bu nedenle 30 yıl sonrası için kanser riskini genel yüzdelerle hesaplıyor; ama kişinin ne zaman hangi kansere yakalanabileceğini söylemiyor.
İşte bu nedenle genetik test sonuçlarında yüksek hata payı olduğunu bilmek gerekiyor. Elbette bir de meselenin etik boyutları var: Yumurtanın, spermin veya embriyonun genetiğiyle oynayarak tasarım bebekler ve genetik Süpermenler yaratma riski.
DNA testi teknikleri her yıl gelişiyor ki bir gün bunlar çok daha güvenilir olacak ve anne-babaların kendi tasarım bebeklerini oluşturmasını sağlayacak. Öyleyse genetik hastalıkları önlemek için insan DNA’sını değiştirelim ve yeniden yazalım derken; yanlışlıkla genetik Süpermenler yaratıp Hitler’in ari ırkına benzer bir ırkçılığı mı hortlatacağız? Peki ya tasarım bebekler hastalıklı doğarsa?
DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.