Güney Kore (Korece: 한국; Hanguk veya kelimenin tam anlamıyla 남한; Namhan), resmî adıyla Kore Cumhuriyeti (Korece: 대한민국 Daehan Minguk; Hanja: 大韓民國; kısaca: 한국, 韓國 Hanguk), bazen sırf Kore, Doğu Asya‘da Kore Yarımadası‘nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya’daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya’nın en büyük güçlerinden biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya’nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan’ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo’dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore’nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Başkentinde yaşamaktadır. Dilleri Korece’dir.
2. Dünya Savaşı’nın ardından Sovyetler Birliği ve ABD’nin askeri güçlerinin işgalinden kurtuluşundan sonra, Kuzey Kore ve Güney Kore ikiye bölünmüştü. 1948 yılında Güney Kore ikinci bir demokrasi ülkesi olarak kurulmuştur. Gelişmiş ülke statüsünde yer alan ülkede yaşam standartları da oldukça yüksek seviyededir. 50’li yıllarda açlıkla pençeleşen ama günümüzde dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisidir.
Güney Kore Bayrağı Oldukça Yüklü Anlam Taşımaktadır
Ortada yer alan “YİN” ve “YANG” birbirine zıt olan ama kusursuz bir uyum ve denge oluşturan evrensel güçlerin simgesidir. Üstteki kırmızı bölüm “YANG”ı, alttaki mavi bölüm “YİN”i simgeler. Bayrağın dört köşesinde bulunan çizgiler yine zıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşedeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü temsil eder. Bayrağın beyaz fonu, Kore halkının saflığını ve barışsever kişiliğini anlatır. Bayrak bir bütün halinde, Kore halkının evrenle uyum içinde yaşama idealini simgeler.
Bizimle Akraba Olduklarını İddia Ediyorlar
Kore tarihi M.Ö. 2333 yılında başlamaktadır. Koreliler, Türklerle Göktürklerden beridir akraba olduklarını iddia ederler. Güney Kore’nin Ankara Büyükelçisi Lee Sang Kyu yaptığı açıklamada; Kore ile Türkiye arasındaki kültürel benzerliklere yakından tanık olduğunu dile getirdi. Lee, Türkçe’yi konuşamadığını ancak konuşulanları anlayabildiğini ifade etti. Korece ve Türkçe arasında çok sayıda ortak özelliklerin bulunduğunu belirten Lee, Çince’den Korece’ye, Farsça ve Arapça’dan da Türkçe’ye çok sayıda kelime geçtiği için zamanla iki dil arasında ciddi farlılıklar oluştuğunu vurguladı. İki dilinde Ural-Altay dil grubuna bağlı olduğunu ifade eden Lee, “Cümle yapıları, özneler ve yüklemler aynı” dedi.
Kuzey – Güney Ayrımı Yapılmaz
Güney Kore’nin resmi adı Kore Cumhuriyeti’dir. Yani Kuzey Kore-Güney Kore ayrımı yapmazlar. İki taraf da kendilerini Kore Yarımadası’nın hakimi olarak kabul eder. Güney Kore’de yaşayan Koreliler ile Kuzey Kore’de yaşayan Koreliler arasında hiçbir anlaşmazlık durumu söz konusu değildir. Aralarında yaşam tarzı farklılıkları bulunsa da iki tarafında artı ve eksileri iki toplumu birbirine eşit kılmaktadır ve bunun farkında bir yaşam sürdürülmektedir.
Güney Kore’de Din
Güney Korelilerin salt çoğunluğunun (2015 itibariyle %56.9) bir dini organizasyona resmi üyeliği bulunmamasıyla birlikte; dini bir örgüte üye olanlar arasında Protestanlık, Budizm ve Roma Katolikliği hakimdir.
DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.