Khasi, çoğunluğu Hindistan’ın kuzey doğusundaki Meghalaya eyaletlerinde yaşayan bir kabileye ait insanlardır. Onlara Khasi dilinde”Ki Hynñiew trep” yani “Yedi Kabile” denir. Khasi dili, Avustralasyatik dil ailesindendir. Dünya üzerinde yaklaşık olarak 1.361.100 Khasi insanı yaşamaktadır.
Bu zamana kadar varlığını bile bilmediğim bu insanların varlığını, İngilizce için ileri düzey hikaye arayaşındayken bulduğum bir sitede öğrendim. Yazı Shillong hakkındaydı, yani Meghalaya’nın başkenti.
Khasi toplumunda soyadı anadan çocuklara aktarılıyor, yani soy ana üzerinden ilerliyor. Aynı soydan-klandan olanlar evlenemiyor. Erkekler evlendikleri zaman eşlerinin soy adını alıyor ve çocuklar da annelerininkini. Evlilik sonrası erkek eşinin evine taşıyor. Bir süre kızın anne ve babası gözetiminde yaşıyorlar. Damat, bu süre zarfında eşine uygun olduğunu ailesine göstermekle sorumlu.
Khasi halkının önemli bir kısmı “Ka Niam Khasi” ya da “Ka Niam Tre” adını verdikleri dini takip eder. Bu dini inançta, bir adam yerine horoz kurban edilir ve şöyle düşünülür “insanın günahlarını taşır ve kurban tarafından, adam borcunu sonlandıracaktır.” Yani o kişinin günahının veya suçunun horoza geçtiğine inanılır. Bu Kaparot ile kıyaslanmaktadır. Kaparot bir Yahudi ayinidir. Bu ayinde kişinin günahının kafasında üç kere çevirilen tavuğa ya da paraya geçtiğine inanılır.
Kaparot. |
Khasi halkının bir kısmının dini ise Presbiteryen, Anglikan, Üniteryan, Roma Katolik ve çok az kısmı Müslümandır.
Farklı ülkelerden gelen Khasi insanı tıpkı Asyalılar gibi minyon yapıdadır.


Khasi’nin büyük bir kısmı tek eşlidir. Boşanmalar çok nadirdir. Evlenen kişiler genelde nişanlanmadan önce tanışırlar. Bir adam bir kızı istediği zaman bunu ailesine bildirir. Kadınlar da eşlerini seçebilir. Boşanma durumunda çocukların sorumluluğu kadınlara aittir. Eğitime önem verirler ve kız çocuklarını da okula gönderirler. Khasi kendi içerisinde klanlara ayrılır. Bir kişinin evlendiği kişi kendi aşiretinden değilse sorun çıkabilir. Ancak taraflar anlaşırsa, düğün için tarih alınır. Çocuk sahibi olamayan çiftler genelde kolayca boşanır.
Çocukların yetiştirilmesinde tek başına anne ve baba sorumlu değildir. Annenin kardeşi bir sosyal baba rolünü üstlenebilir. Diğer akrabalar (amcalar, teyzeler, yaşlı kardeşler) çocuğun fiziksel ve sosyal gelişimine dikkat eder. Hatta komşular bile, çocuklara doğru ve yanlış, görgü kuralları, vb konular hakkında fikir verir. Böylece ebeveyn tek başına biyolojik anne ile sınırlı değildir. Hiç evlenmemiş kadın veya erkekler, kardeşlerinin çocuklarına ebeveynlik yapar.
Bir ailenin mülkiyeti kadın tarafından yönetilir, Khaddu. Khaddu karar organı anlamına gelir. Khaddu tüm ailenin sorumluluğunu üstlenir. Khaddu ismini aile içerisinde en genç kız devralır. Böylece bir erkek sadece kendi edindiği mala sahipken, kızlara mal ve mülk bölümü verilmiştir.
DNA Genetik Köken Testi, DNA Soy Ağacı Testi, Dna Testi, nereden geldim, DNA Soy Kütüğü Testi, DNA dna testi ırk, myheritage dna, myfamily tree dna, Genetik Testi, Ata Testi, dna testi satın al, dna testi fiyat, dna testi ücret, dna etnik köken testi al, dna soy testi satın al, dna fiyat, nereden geldim test al, soy ağacı testi satın al, soy ağacı testi sipariş et, dna testi neredengeldim ücret, neredengeldim güvenli mi, Dna testi nasıl yapılır, etnik köken testi nasıl yapılır, dna testi sonucu nasıl öğrenilir, genetik testi nasıl?, Genetik Köken Testi, Soy Ağacı Testi, Dna Testi, nereden geldim, Alt Üst Soy Testi, Soy Ağacı Test Kiti, Etnik Köken Testi, neredengeldim, neredengeldim com, nereden geldim, soy ağacım net, soy ağacım, soyagacim, ırk testi, etnik köken testi
DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.