Madhya Pradesh (MP; / ˌmʌdjə prəˈdɛʃ /, Hintçe: [ˈmədʱjə pɾəˈdeːʃ]; Central Province anlamına gelir) orta Hindistan’da bir bölgedir. Başkenti Bhopal ve en büyük şehri Indore, Jabalpur, Gwalior ve Ujjain diğer büyük şehirler. Madhya Pradesh, bölgeye göre ikinci büyük Hint bölgesidir ve 75 milyondan fazla nüfusu ile nüfusun beşinci büyük devletidir. Kuzeybatıda Uttar Pradesh, güneydoğuda Chhattisgarh, güneyde Maharashtra, batıda Gujarat ve kuzeybatıda Rajasthan eyaletlerini sınırlar. [8] 2000’den önce Chhattisgarh Madhya Pradesh’in bir parçasıyken, Madhya Pradesh Hindistan’ın en büyük eyaletiydi ve eyalet içindeki en uzak iki nokta olan Singoli ve Konta arasındaki mesafe 1500 km idi.
Günümüz Madhya Pradesh’in kapsadığı alan, başkent Ujjain (aynı zamanda Avantika olarak da bilinir) MÖ altıncı yüzyılda Hint kentleşmesinin ikinci dalgası sırasında büyük bir şehir olarak ortaya çıkan antik Avanti Mahajanapada bölgesini içerir. Daha sonra bölge, Hindistan’ın büyük hanedanları tarafından yönetildi. 18. yüzyılın başlarında, bölge İngilizler tarafından ele geçirilen ve Orta İller ile Berar ve Orta Hindistan Ajansı’na dahil edilen birkaç küçük krallığa ayrıldı. Hindistan’ın bağımsızlığından sonra başkent Nagpur ile Madhya Pradesh devleti kuruldu: bu devlet bugünkü Madhya Pradesh’in güney kısımlarını ve bugünkü Maharashtra’nın kuzeydoğu bölümünü içeriyordu. 1956’da bu devlet yeniden organize edildi ve yeni Madhya Pradesh devletini oluşturmak için parçaları Madhya Bharat, Vindhya Pradesh ve Bhopal eyaletleriyle birleştirildi, Marathi konuşan Vidarbha bölgesi kaldırıldı ve o zamanki Bombay Devleti ile birleştirildi. Bu eyalet, güneydoğu Chhattisgarh bölgesinin ayrı bir devlet olarak yapıldığı 2000 yılına kadar Hindistan’a göre en büyük eyaletti.
Madhya Pradesh ekonomisi, gayri safi yurtiçi hasılada 8.09 kh lakh crore (110 milyar dolar) ve kişi başına düşen GSYİH 90.000 ((1.300 dolar) ile Hindistan’ın onuncu büyük devlet ekonomisidir. [3] Madhya Pradesh insani kalkınma endeksinde Hindistan devletleri arasında yirmi altıncı sırada yer alıyor. [4] Mineral kaynakları bakımından zengin olan MP, Hindistan’daki en büyük elmas ve bakır rezervine sahiptir. Alanının% 30’undan fazlası orman örtüsü altındadır. Turizm endüstrisi, 2010–11 yıllarında Ulusal Turizm Ödüllerinin zirvesinde oldukça büyük bir büyüme kaydetti. [9] Son yıllarda, devletin GSYİH büyümesi ulusal ortalamanın üzerindedir. [10]
Madhya Pradesh nüfusu, yerli kabile ve diğer devletlerden nispeten daha yeni göçmenler de dahil olmak üzere bir dizi etnik grup ve kabileden, kasttan ve topluluktan oluşmaktadır. Tarifeli kastlar ve tarifeli kabileler, Devlet nüfusunun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Madhya Pradesh’teki ana kabile grupları Gond, Bhil, Baiga, Korku, Bhadia (veya Bhariya), Halba, Kaul, Mariya, Malto ve Sahariya’dır. Dhar, Jhabua ve Mandla bölgelerinde kabile nüfusu yüzde 50’den fazladır. Khargone, Chhindwara, Seoni, Sidhi, Singrauli ve Shahdol bölgelerinde nüfusun yüzde 30-50’si kabilelerdir. 2011 nüfus sayımına göre, Madhya Pradesh’teki adivasi nüfusu 15.34 milyon olup, toplam nüfusun% 21.1’ini oluşturmaktadır. Tanınmış 46 Zamanlanmış Kabile vardı ve üçü Devlette “Özel İlkel Kabile Grupları” olarak tanımlandı. [34]
Farklı dilsel, kültürel ve coğrafi ortam ve kendine özgü komplikasyonları nedeniyle, Madhya Pradesh’in çeşitli kabile dünyası ana akım gelişimden büyük ölçüde kesildi. Madhya Pradesh, Ulusal Ortalamanın altında olan 0.375 (2011) İnsani Gelişme Endeksi değerinde çok düşüktür. [35] Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü tarafından derlenen Hindistan Devlet Açlık Endeksi’ne (2008) göre, Madhya Pradesh’deki yetersiz beslenme durumu “son derece endişe vericiydi” ve Etiyopya ile Çad arasında bir önem derecesi aldı. [36] Devlet rütbeleri de kadın fetiidleri söz konusu olduğunda Hindistan’ın en kötü performansı sergiliyor. [37] Eyaletin kişi başına gayri safi milli hasılası (nominal GSYİH), ülkenin dördüncü en düşük seviyesidir (2010–11).
DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.