PolinezyaBüyük Okyanus‘taki üç büyük ada öbeğinden birine (diğer ikisi Melanezya ve Mikronezya‘dır) verilen ad.

HawaiiPaskalya Adası (her ikisi de Polinezya Adaları öbeğindendir) ve Yeni Zelanda arasındaki üçgen biçiminde alana dağılmış olan Polinezya Adaları’nın yüzölçümü 294.000 km²’dir (yayıldıkları deniz alanı 39.000.000 km²). Büyük bölümü yanardağ kökenli dağlık adalar ile alçak mercan adalarından oluşan Polinezya öbeğine bağlı başlıca ada toplulukları arasında Samoa AdalarıTonga Adaları ve Fransız Polinezyası‘nı (Tahiti ve Cemiyet Adaları dahil) oluşturan adalar sayılabilir. Polinezyalıların başlıca gelir kaynakları balıkçılık ve tarımdır.

Hawaii, Easter Adası (her ikisi de Polinezya Adaları öbeğindendir) ve Yeni Zelanda arasındaki üçgen biçiminde alana dağılmış olan Polinezya Adaları’nın büyük bölümü yanardağ kökenli dağlık adalar ile alçak mercan adalarından oluşur. Polinezya öbeğine bağlı başlıca ada toplulukları arasında Samoa Adaları, Tonga Adaları ve Fransız Polinezyası’nı (Tahiti ve Cemiyet Adaları dâhil) oluşturan adalar sayılabilir. Polinezyalıların başlıca gelir kaynakları balıkçılık ve tarımdır.

Tüm modern zaman Polinezya insanı, tıpkı Papualılar gibi, Melanezyalılardan miras kalan bazı genler taşıyor. Sonrasında yapılan analizlerde görüldüğü üzere, Papualıların DNA’sı Polinezya gen havuzuna yaklaşık 1.200 ile 2.000 yıl öncesinde girdi. Bu da şu anlama geliyor; Papualılar, Lapita kültürü yerleştikten sonra geldi ve yerli nüfus ile karşılıklı evlilikler yapıldı, şeklinde yazdı araştırmacılar.

Spriggs’in şöyle diyor: ” ‘Melanezyalılar’ ve ‘Polinezyalılar’ gibi doğruluğu olmayan ifadeleri kullanmayı bırakmamız şart. Çünkü aralarındaki tek fark, Asyalı genlere karşılık, Papualı geninin oranıdır.” “Tüm Pasifik Adalılar bu iki grubun bir karışımı olduğundan, bana kalırsa onları Pasifik insanları şeklinde isimlendirmek ve aralarında hiçbir manası olmayacak ayrımlar yapmaktan kaçınmak çok daha iyi olacaktır.”

İlginç olan, modern zaman Okyanusya’sında bu öncülerden gelen genlerin çoğunlukla kadın yoluyla aktarılmış gibi görünmesidir.

“Lapita kültürü muhtemelen anayerseldi, yani insanlar çift haline geldiklerinde, kadınlar yaşadıkları grupta kalmaya devam ederken, erkekler taşınıyordu. Böylece Papualı erkekler Lapita benzeri gruplarda yaşamak için gelmiş olabilirler,” diyor. Boston’da Harvard Tıp Okulu’nda popülasyon genetikçisi olan, çalışmanın eşyazarı Pontus Skoglund. “İkinci olarak da, uzak Okyanusya’ya Papuan ata taşıyan ikincil göçlerdekilerin çoğunlukla erkek olması düşünülebilir.”

“İskeletler Vanuatu ve Tonga’da bulunmuş olsa da, bulgularda çok daha geniş çıkarımlara yer veriliyor. En azından uzak Okyanusya’nın diğer kısımlarında aynı yapıyı görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.” diyor Skoglund.

DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.