Slovenler Balkanlar‘da yerleşik ve Slav dillerinden biri olan Slovenceyi konuşan ve çoğunluğu KatolikHıristiyan dinine mensup olan bir Güney Slav halkıdır.

Bugün çoğu Sloven, bağımsız Slovenya sınırları içinde yaşamaktadır. Slovenya’nın 2002 ulusal nüfus sayımında, 1.631.363 kişi etnik olarak kendilerini Sloven olarak ilan ederken, 1.723.434 kişi Sloveni’yi ana dili olarak bildirmiştir.

Sloven kökeninin araştırmacıları, Almanca adı Slovenya Wenden veya Winden temelinde, Slovenlerin Vandalların Cermen kabilesinin torunları olduğuna inanıyordu. Bugün bile, bazı Alman konuşmacılar, Carinthian Avusturya’sındaki Sloven azınlığa Slovenya’dan farklı bir etnik köken olan Windische olarak atıfta bulunuyorlar. Cermen kelimesi genellikle Wends, şu anda Doğu Almanya’ya yerleşen ve daha çok Sorb olarak bilinen bir Batı Slav kabilesi anlamına gelir. Slovenleri Slav halkının ayrı bir dalı olarak tanımlayan ilk kişi, 1791’de yayınlanan Carniola ve Avusturya Güney Slavlarının Diğer Toprakları Üzerine Bir Deneme adlı eserinde Anton Tomaž Linhart idi. Slovenya etnik toprakları ve Sloven etnografyasının temellerini attı. Yugoslavya’nın 1980’lerin sonunda dağılmasından ve 1990’ların başında bağımsız Slovenya’nın oluşmasından sonra özellikle Slovenya ulusal kimliğine olan ilgiyi motive etti. Bunun bir yansıması, Slav kimliğinin “Venetic” lehine reddedilme girişimiydi. Slav kökenleri ile özdeşleşmesi Slovenya’da güçlü kalmıştır ve 2004 yılında Ljubljana’da Slav Kültürleri Forumu’nun kurulmasına bile yol açmıştır. 1980’lerin sonlarında, Orta Çağ’dan gelen çeşitli semboller Slovenya’nın ulusal sembolleri olarak yeniden canlandırıldı. Bunların arasında en popüler olanı, Sloven Martının arması olan Slovene Şapkası ve Carantania’nın Carolingian dükkânının sözde armasının yeniden inşası olan Kara Panter’dir. Slovenya Bayrağı’nda kullanıldıktan sonra Triglav’ın grafik temsili ulusal bir sembol olarak kabul edildi. Slovenya Anayasası ve Slovenya’nın ulusal semboller yasasına göre, Sloven ulusunun bayrağı, arması olmayan beyaz-mavi-kırmızı bir bayraktır.

Çoğu Sloven Roma Katoliğidir, bazı Protestan azınlıklar, özellikle de Prekmurje’dekiler Lutherans’tır. Slovenlerin büyük bir azınlığı dindar olmayan veya ateisttir.

2002 Sloven nüfus sayımından yayınlanan verilere göre, toplam 47.488 Müslümandan (toplam nüfusun% 2.4’ünü temsil eden) 2.804 Müslüman (Slovenya’daki toplam Müslümanların% 5.9’unu temsil eder) kendilerini etnik Sloven Müslümanları olarak ilan etmiştir .

Toplamda, 399-458 örneklenmiş Sloven erkeklerinin% 36-39’u başkentte ve %41 i bazı bölgelerde daha büyük olan Güney Slav halklarından daha sık olan Y-DNA Haplogroup R1a’ya aittir. Sloven nüfusu, Batı Slav nüfusu ile yakın genetik bağlar sergilemektedir. Batı Slav halklarının homojen genetik katmanları ve Sloven nüfusu, orta Avrupa bölgesinde ortak bir ata Slav nüfusunun varlığını göstermektedir. M458 dalı % 4’ü oluştururken, baskın klaven Z280, özellikle R1a-CTS3402 klavuzudur, Slav komşularıyla değil, Slav’ları ile aynıdır. Doğu Slavları arasında önemli olan Z280’in Z92 dalı Slovenya’da tamamen yok olarak kaydedilmiştir.

DNA Haritam tarafından Türkiye’ye özel satışa çıkarılan Genetik Köken Testi’ni satın almak için tıklayınız.